Section looking west through Welcome Center/Bookstore and Mult-Purpose Classroom


integrated high-performance
   
High-Performance Design

Diagrammatic section at right shows the integrated high-performance design systems of the James Learning Center.

Operable clerestory windows north and south, sized for maximum solar gain and daylight contribution (with minimal heat loss), also serve to ventilate the building when needed.

A south facing interior stone wall, built from rock harvested on site, stores solar heat during the cold winter months, warming the building and stabilizing indoor temperatures.

Deciduous vines trained over the lower south-facing windows, allows sunlight into the building during the winter, while shading out solar gain during the summer.

Reflective light shelves north and south help bounce additional daylight into the interior of the building.
CAD model showing primary
mechanical and structural
systems
1

2

3

4

5
Deciduous vines on trellis for summer shading

Light shelf (in front and behind trellis)

Clerestory windows for natural daylight and ventilation

Inverted roof design for rainwater catchment

Natural stone wall for thermal storage
6

7

8

9

10
Radiant heat in 5” stained concrete floor

Locally harvested tree poles

South facing 8Kw photovoltaic array

Light shelf and mechanical plenum

Operable windows for daylight, views and ventilation
LEGEND
CATALYST ARCHITECTURE © 2008